IntOCon uit Ieper en StuMaCo Eng. uit Staden slaan de handen in elkaar als strategische partners

IntOCon uit Ieper en StuMaCo Eng. uit Staden slaan de handen in elkaar als strategische partners

Machine- en installatiebouwers IntOCon uit Ieper en StuMaCo Eng. uit Staden bundelen de krachten als strategische en structurele partners om toonaangevende bedrijven in verschillende sectoren van de voedingsindustrie beter te bedienen.

De uitdaging van duurzame groei, strenger wordende kwaliteits- en hygiënenormen en toenemende druk op de marges zijn de voornaamste zorgen in de food processing industry. Daarnaast ondervinden fabrikanten ook de gevolgen van een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Elke klant en elke toepassing vereist een op maat gemaakte oplossing, gebaseerd op de specifieke behoeften van hun product, productieproces en productieflow. Om deze reden werken de technische teams van IntOCon en StuMaCo Eng. nauw samen met de technische teams van hun klanten. Bij ieder nieuw project gaan ze vol voor het ontwikkelen van een oplossing die de concurrentiekracht van de klant op lange termijn naar een hoger niveau tilt.

Met meer dan 45 jaar gecombineerde ervaring vullen StuMaCo Eng. en IntOCon elkaar perfect aan. StuMaCo Eng. heeft expertise in het ontwikkelen van complete productielijnen, terwijl IntOCon sterker is in het ontwikkelen van gespecialiseerde componenten en subsystemen binnen een breder marktbereik in de voedingsindustrie. Samen hebben ze de capaciteit om een volledige en op maat gemaakte oplossing te bieden in alle deelsectoren van de voedingsindustrie.

Lode De Boe, die als overkoepelende CEO een coördinerende rol zal opnemen in beide bedrijven, benadrukt het belang van nauwe samenwerking en het leveren van op maat gemaakte oplossingen. "We geloven in deze aanpak en zullen dit verder versterken, waarbij klanten een centraal aanspreekpunt behouden en kennisdeling binnen onze organisatie wordt gestimuleerd", aldus De Boe.

De oprichting van de holdingmaatschappij "Sticomax" boven de twee bedrijven zal louter een administratieve rol vervullen. De operationele activiteiten van IntOCon en StuMaCo Eng. blijven onveranderd doorgaan. Er wordt echter gestreefd naar natuurlijke samenwerking tussen de medewerkers. Bovendien zullen de salesafdelingen nauw samenwerken en informatie uitwisselen. Door teams op een open en constructieve manier te laten samenwerken, ontstaan er groeikansen in een grotere en internationaler georiënteerde organisatie. Deze groeikansen komen voort uit zowel ons streven naar duurzame groei als uit de mogelijkheid tot specialisatie binnen onze organisatie.

Het management van beide bedrijven hecht veel waarde aan persoonlijke groei en ontwikkeling, waarbij training en uitwisseling als motiverende factoren worden gezien. Elk teamlid blikt trots terug op de realisaties, elkeen heeft immers een significante impact op ieder project; van ontwerpingenieur tot lasser of monteur. De opgebouwde kennis en kunde in de teams is dan ook een indrukwekkende troef. Het vergroten en verbreden van het team zal het kennisdelen nog meer versterken. Samen sterker én slimmer.

Carl Commeene, oprichter van IntOCon en Sales Manager legt uit: “Ook al ontwikkelen onze bedrijven zeer technische constructies en installaties, de betekenis en het groter belang ervan gaat veel verder dan het tastbare. Zo dragen onze realisaties actief bij aan een efficiëntere en effectievere omgang met schaarse voeding en voedingsstoffen. We oefenen invloed uit op 10 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen zoals vastgesteld door de Verenigde Naties, wat enorm is en wat we al bewust en onbewust op ingezet hebben uit overtuiging sedert onze oprichting 25 jaar geleden. Dit geloof ligt
volledig in lijn met de kerngedachte achter de ESG van het moment, al is het bij ons authentiek en ingebed in onze organisatie.” Van conceptfase tot engineering, productie of installatie, alle medewerkers maken deel uit van de waardeketen die ervoor zorgt dat klanten en de gemeenschap jarenlang profiteren van een verbeterd industrieel apparaat.

Hoewel de organisatie verder zal groeien, zullen het persoonlijke en het familiaire karakter behouden blijven, met korte communicatielijnen en duidelijke verantwoordelijkheden. De structurele samenwerking zal ook het managementteam ten goede komen, waarbij het delen van ervaring, kennis en capaciteit binnen project gedreven organisaties essentieel is.

Op financieel gebied hebben beide bedrijven een gezonde basis om te kunnen investeren in de toekomst. De gecombineerde omzet lag vorig jaar rond de €16mio en gaat instijgende lijn. Ondanks een uitdagend investeringsklimaat, zit de performance voor 2023 voorlopig op schema.
Vybros Invest, de familiale investeringsmaatschappij van de familie Vande Vyvere en twee andere West Vlaamse families hebben enkele jaren geleden het kapitaal van IntOCon versterkt. Dit nieuwe verhaal schrijven ze samen met de oprichters van IntOCon en de aandeelhouders van StuMaCo verder. Alle historische aandeelhouders stappen dus terug mee in, wat hun vertrouwen in de toekomst van de bedrijven onderstreept.

Jan Goossens, die Intocon sedert 2020 ondersteund heeft met raad en daad, geeft met trots de estafettestok aan het team van Lode De Boe. Het bedrijf heeft de Covid-storm zeer goed doorstaan en heeft sterke vooruitgang gemaakt in de professionalisering. Jan zal zijn focus leggen op de verdere duurzame ontwikkeling van een ander groeibedrijf binnen Vybros Invest waar hij eveneens de CEO-rol heeft.

KBC als vertrouwde bancaire partner en de aandeelhouders verwelkomen deze ontwikkeling, omdat een groter bedrijf meer stabiliteit en zekerheid biedt als platform voor duurzame waard creatie. Alle belanghebbenden zitten duidelijk op één lijn om met vertrouwen en bescheidenheid de toekomst tegemoet te gaan.
Tot slot een woord van dank aan de teams van A.lex Law, Astrea Law en Het Fiscaal Advieskantoor voor hun professionele ondersteuning bij het verwezenlijken van dit veelbelovende project.